When is a jack dead, and what happens next?
Rule- South Africa
- Bowls South Africa
- Outdoor bowls
- All ages
- Laws of the Sport of Bowls CM4
- BSA domestic regulations
- 2026
- Umpires
Laws 18 to 21 of the Laws of the Sport of Bowls (Crystal Mark 4th edition). After being moved by a bowl in play, the jack is dead if it:
- passes completely outside the rink boundaries;
- comes to rest in a hollow in the face of the bank; or
- comes to rest less than 20 metres from the centre of the mat line (measured straight to its nearest point).
It is not dead if it stops on top of a toucher in the ditch or on bowls within the rink. A jack knocked into the front ditch within the side boundaries is live; mark it with a white indicator (max 50 mm wide, 100 mm high). A jack driven against the bank that rebounds onto the rink stays in play.
Next: a dead jack makes a dead end. It doesn't count as a completed end and is replayed in the same direction unless both skips agree otherwise, with the same player playing first. The Controlling Body may instead have the jack re-spotted and play continue (law 19.5).
The skips (or singles opponents) decide first; you rule if they disagree. If a marker suspects the jack is under 20 m, you should be called to measure before the next bowl is delivered.
Added 22 Oct 2026