What equipment must an umpire bring to a game?
Rule- Australia
- Bowls Australia
- Laws of the Sport of Bowls
- Crystal Mark 4th Edition
- 2026/27
- Umpires
- All ages
You must bring, or be provided by the club on whose green the game is played with, suitable equipment for your duties. At least (law 54):
- a copy of the current Laws of the Sport of Bowls;
- a tape measure at least 25 metres long;
- equipment for measuring between the jack and bowls when they are beyond the range of a flexible measure (for example, a string measure);
- a flexible measure (for example, a box measure or a bullet measure);
- callipers;
- feeler gauges;
- wedges, for supporting leaning bowls; and
- equipment for deciding whether the jack or a bowl is within the side boundary when the boundary is not marked by a green thread, such as a portable retractable line, a mirror and a square (both with a levelling bubble), a liner siter or a boundary scope.
For domestic play, Member National Authorities can approve the type of measuring equipment used for umpires' duties.
Added 24 Oct 2026