How do I deal with a foot-fault?
Rule- Australia
- Bowls Australia
- Laws of the Sport of Bowls
- Crystal Mark 4th Edition
- 2026/27
- Umpires
- All ages
Before delivering, a player must stand on the mat with all or part of at least one foot on it. At the moment of delivering the jack or a bowl, they must have all or part of one foot on or above the mat. A player using an approved wheelchair must have one wheel on the mat before delivery, and all or part of one wheel on or above the mat at delivery (law 7).
If you decide, by your own observation or on appeal by a skip or Singles opponent, that a player has foot-faulted (law 8):
- First occasion: warn the player in the presence of their skip, and tell the coach (if present) that a warning was given.
- Each occasion after that: have the player's bowl stopped and declared dead.
- If the bowl could not be stopped and it disturbs the head: the opposing skip (or the Singles opponent) chooses whether to replace the head, leave the head as altered, or declare the end dead.
- If a warned player foot-faults again while delivering the jack: the jack is treated as improperly delivered under law 10.2, so the opponent places the mat and re-delivers the jack, but does not play first.
Added 24 Oct 2026