When can I clear my watch?
Rule- USA
- USA Swimming
- Swim meets
- All ages
- Timing
- 2026 rules
- Timers
Only when the command "clear watches" is given, or when the Referee signals that the next heat is ready to start (Article 102.16.3C).
Until then:
- report your time to the head lane timer or recorder
- show your watch for inspection if asked
Keeping the time on the watch lets officials check it if there's a question about the result.
Added 21 Oct 2026