When can a player we have already replaced come back on?
Rule- South Africa
- SA Rugby
- Club rugby
- Senior
- BokSmart
- World Rugby laws
- Match day
- 2026
- Team managers
An injured player who has been replaced may not return (Law 3.21). A player concussed or suspected concussed must be permanently removed (Law 3.24).
A tactically replaced player may return only to replace (Law 3.33):
- an injured front-row player
- a player with a blood injury
- a player with a head injury
- a player just injured by foul play, as verified by the match officials
- the player nominated to leave so a front-row replacement can come on (Laws 3.18 to 3.20)
- in elite rugby only, a teammate who received a qualifying (20-minute) red card, once 20 minutes of playing time have passed
Rolling replacements: a match organiser may allow rolling tactical replacements at defined levels, with no more than 12 interchanges; the organiser sets the rules (Law 3.34).
Added 22 Oct 2026