What must we tell the referee about our front-row players before kick-off?
Rule- South Africa
- SA Rugby
- Club rugby
- Senior
- BokSmart
- World Rugby laws
- Match day
- 2026
- Team managers
Law 3.10: before the match, each team must tell the appropriate match official:
- who its front-row players and possible front-row replacements are
- which front-row position(s) each can play
Only those players may play in the front row when scrums are contested, and only in their nominated positions.
Law 6.4: before the match the match officials inspect players' clothing and studs for compliance with Law 4, and check the availability and status of front-row players.
Plan for this: in a squad of 16 to 22 players you need at least four or five front-rowers, and your bench must be able to replace a prop and/or hooker at the first time of asking (Law 3.8).
Added 22 Oct 2026