When is the shot clock stopped without a reset, or switched off?
Rule- Canada
- Canada Basketball
- FIBA rules
- Table officials
- All ages
- 2026-27
- Officials
- Scorer
- Timer
Stopped, not reset, with the remaining time visible (Article 51.2): when the same team that previously had control is awarded a throw-in because of a ball out-of-bounds, an injured player of that team, a technical foul by that team, a jump ball situation (not when the ball lodges between the ring and backboard), a double foul, or a cancellation of equal penalties. It is also stopped and not reset when that team is awarded a frontcourt throw-in as a result of a foul or violation and 14 or more seconds are displayed.
Technical foul by the team in control (Article 29.2.4): the shot clock is not reset and continues from the time it was stopped.
Switched off (Article 51.5): after the ball becomes dead and the game clock is stopped in any quarter or overtime, when there is a new control of the ball for either team and fewer than 14 seconds are on the game clock.
Signal sounds in error (Article 29.2.8): if the shot clock signal sounds in error while a team has control or neither team does, it is disregarded and play continues. If the team in control was placed at a disadvantage, the game is stopped, the shot clock is corrected and that team gets the ball.
The shot clock signal does not stop the game clock or the game, or make the ball dead, unless a team is in control of the ball (Article 51.5).
Source: FIBA Official Basketball Rules 2026, Articles 29 and 51.
Added 25 Oct 2026