What do I need to know to work the table at an open (senior) basketball game in South Africa under the FIBA 2026 rules? The scorer, timer and shot clock operator, scoresheet markings, team fouls, time-outs, the shot clock and the possession arrow.
Under the FIBA Official Basketball Rules 2026 (Art. 46 to 51), the table officials are a scorer, an assistant scorer, a timer and a shot clock operator. A commissioner, if appointed, sits between the scorer and the timer and supervises the table. The table officials must be uniformly dressed.
| Official | Main duties |
|---|---|
| Scorer | Keeps the scoresheet: players who start and who enter; the running score; every foul against players and the head coach; time-outs; the head coach's challenge (where replay is used). Operates the alternating possession arrow. Tells a referee immediately when a player or head coach should be disqualified. |
| Assistant scorer | Operates the scoreboard and helps the scorer and timer. If the scoreboard and scoresheet disagree and it can't be resolved, the scoresheet takes precedence. |
| Timer | Runs the game clock and a stopwatch for time-outs and intervals. Raises the player foul markers and the GD marker. Operates the team foul markers. Tells a referee as soon as a player has 5 fouls. Signals substitutions and time-outs. |
| Shot clock operator | Starts, stops, resets (to 24 or 14) and switches off the shot clock. |
Errors: if you spot an error on the scoresheet during the game, wait for the first dead ball before sounding the signal. The scorer then consults the crew chief. Only errors within the correctable-error limits of Art. 45 can be fixed. Otherwise the crew chief or commissioner reports it to the organising body.
At the end of the game, all table officials sign the scoresheet, before the referees.
At least 40 minutes before the scheduled start (Appendix B.3), the scorer enters:
If a team has fewer than 12 players, rule off the unused lines below the last player.
At least 10 minutes before the start, each head coach (team A first):
At tip-off, circle the small 'x' of each team's 5 starters.
The paper scoresheet has 4 copies: white (the original, for FIBA), blue (organising body), pink (winning team) and yellow (losing team). The scoresheet may also be prepared and completed electronically.
Under Appendix B.10 to B.12, the scorer keeps a chronological running score of points for each team.
Each score:
End of each quarter and overtime: draw a thick circle around each team's latest total, then a thick horizontal line under it and under the number of the player who scored it. Carry on from there at the start of the next period. Enter each quarter's score, and all overtimes together, in the summary section at the bottom.
End of the game:
Check the scoreboard against the sheet whenever you can. If they don't match and the scoresheet is right, have the scoreboard corrected. If you are unsure, or a team objects, tell the crew chief at the next dead ball with the game clock stopped. The scoresheet takes precedence.
Under Appendix B.8 of the 2026 rules, player fouls are entered against the player. Technical and disqualifying fouls by the head coach, first assistant coach, substitutes, excluded players and accompanying delegation members are entered against the head coach.
| Foul | Marking |
|---|---|
| Personal | P |
| Technical, category 2 (player) | T |
| Technical, category 1 (player) | T, circled |
| Disruptive | DI |
| Flagrant | FL, circled |
| Disqualifying | D |
| Head coach technical for own behaviour (category 1) | C, circled |
| Bench technical for others' behaviour (category 1) | B, circled |
| Disqualification of an accompanying delegation member | BD |
Key principles:
Use a red pen for the 1st and 3rd quarters, and blue or black for the 2nd and 4th quarters and all overtimes.
On the scoresheet (Appendix B.9):
The team foul marker (Art. 50.1):
Fifth foul:
Game disqualification (GD):
Remember: disruptive fouls ('DI') and category 2 technical fouls (plain 'T') do not count towards disqualification. Every foul that does count is circled, which makes the totals easy to check.
Allowance (Art. 18.2):
| Period | Time-outs |
|---|---|
| First half | 2 |
| Second half | 3, but no more than 2 when the game clock shows 2:00 or less in the 4th quarter |
| Each overtime | 1 |
Unused time-outs do not carry over to the next half or overtime. Each time-out lasts 1 minute.
Requests: only the head coach or first assistant coach can ask, either by making eye contact with the table or by coming to it, using the conventional sign. The timer sounds the signal when a time-out opportunity starts. If a goal is scored against a team that has asked for a time-out, stop the game clock and sound the signal immediately. In the last 2:00 of the 4th quarter and overtime, the scoring team cannot have a time-out after a successful goal unless a referee has stopped the game.
Recording (Appendix B.7):
Under Art. 50.2, the timer starts the game clock when:
The timer stops the game clock when:
Other timer duties:
The timer uses a stopwatch for these (Art. 50.3, 50.4 and 8).
Time-outs (1 minute each):
Intervals of play:
| Interval | Length |
|---|---|
| Before the game | 20 minutes before the scheduled start |
| Between Q1 and Q2, between Q3 and Q4, and before each overtime | 2 minutes |
| Half-time | 15 minutes |
Who asks (Art. 19.3): only the substitute, not the coach. The substitute comes to the scorer's table and asks clearly, using the conventional hand sign, or sits on the substitution chair ready to play.
When the timer sounds the signal: as soon as a substitution opportunity starts. That is:
The opportunity ends when the ball is at the disposal of a player for a throw-in or a first free throw. A request can be cancelled only before the timer's signal sounds. The timer's signal does not stop the clock or make the ball dead.
Rules to watch:
Scoresheet: draw a small 'x' (not circled) in the 'Player in' column the first time a substitute enters the game.
Start or restart the shot clock (Art. 51.1) when:
Stop and reset to 24, with no display showing (Art. 29.2 and 51.3), when:
A shot as the clock expires: for the shot to be legal, the ball must leave the hand before the signal and then touch the ring or go in. If the signal sounds in error while a team has the ball, the referees ignore it unless the team was put at a disadvantage, in which case the clock is corrected.
Reset to 14 seconds (Art. 51.4):
Stopped but not reset, remaining time shown (Art. 51.2), when the same team keeps the ball with a throw-in because of:
Switch it off (Art. 51.5) after the ball becomes dead and the game clock is stopped, when there is a new control of the ball for either team and less than 14 seconds remain on the game clock.
The shot clock signal does not stop the game clock or the game, and does not make the ball dead, unless a team is in control.
The scorer operates the arrow (Art. 12.6 and 49.1).