Can I wear a prosthesis or brace while racing?
Rule- South Africa
- Swimming South Africa
- Para swimming
- World Para Swimming rules
- Classification
- All ages
- 2025/26
- Swimmers
No. Under the World Para Swimming Rules and Regulations (February 2026), Rule 11.8.9, no athlete may use a prosthesis (except an ocular prosthesis) or orthoses during the race.
Help at the start is allowed in other ways, for example one support staff member may steady a swimmer with balance problems on the block, and swimmers in classes S/SB/SM1-3 may have their feet held to the wall for a water start, provided no momentum is given.
Updated 22 Oct 2026