What do I need to know to start races at ASA track meets for athletes of all ages? Commands, crouch and standing starts, starting blocks, false starts and cards, combined events, start information systems, recallers and the starter's assistants.
Under World Athletics TR 16.2:
| Race | Commands (in English) |
|---|---|
| Up to and including 400m, plus the 4 x 200m, medley relay and 4 x 400m | "On your marks", "Set", then the gun |
| Longer than 400m | "On your marks", then the gun |
| Any race where you're not satisfied all is ready after the athletes are on their marks, or you abort the start | "Stand up" |
Under World Athletics Competition Rule 22 and TR 16:
World Athletics rules (TR 15.1 and 16.3): in races up to and including 400m (including the first leg of the 4 x 200m, medley relay and 4 x 400m), a crouch start and starting blocks are compulsory, and blocks may not be used in any other race. On their mark, the athlete must be completely within their lane behind the line, with both hands and at least one knee on the ground and both feet on the foot plates, touching neither the line nor the ground in front of it. On "Set" they rise to their final position, keeping hands on the ground and feet on the plates.
Races longer than 400m (TR 16.4): standing start. On their mark, athletes may not touch the ground with their hands, or the line or ground in front of it with their feet.
ASA variation (ASA Rule 29): at club, provincial and associate-member competitions and the mass-participation section of major events, starting blocks are not compulsory. If the organiser makes them compulsory, the organiser must supply them. Athletes' own blocks must meet the World Athletics specifications but can be any design that doesn't interfere with other athletes.
Under World Athletics TR 16.7, once in their full and final starting position, an athlete may not begin their start before the gun. The start begins:
It's also a false start if an athlete starts a movement before the gun that doesn't stop and carries on into the start (a "rolling start").
Not false starts:
World Athletics guidance asks starters and referees not to be over-zealous with standing starts.
Under World Athletics TR 16.8 and 16.9, except in combined events, any athlete responsible for a false start is disqualified by the starter. There's no warning first.
The starter or any recaller who thinks a start wasn't fair (including blocks slipping or something interfering with an athlete) must recall the athletes with a gun or other audible signal.
ASA's domestic rules don't add a separate false start rule for youth age groups.
Under World Athletics TR 16.5, the starter must abort the start if, after "On your marks" or "Set" and before the gun, an athlete:
Penalties:
Use "Stand up" when you're not satisfied all is ready after the athletes are on their marks.
Under World Athletics TR 39.8.3, in the track events of a combined events competition (for example the U16 pentathlon, heptathlon or decathlon):
Only the starter can decide these warnings and disqualifications.
Under World Athletics TR 15.3, starting blocks must be linked to a World Athletics certified start information system at the top-level World Rankings competitions (paragraphs 1(a)-(c) and 2(a)-(b) of the definition) and for any performance submitted as a world record. At other competitions it is strongly recommended but not required. An automatic recall system may also be used.
When a system is in use (TR 16.6):
Deaf or hearing-impaired athletes may use start lights; this is not assistance.
Under World Athletics Competition Rule 22:
Under World Athletics Competition Rule 23 (and ASA Rule 21.3.6), the starter's assistants: