How do I record Libero replacements and a re-designated Libero?
Rule- Australia
- Volleyball Australia
- Indoor volleyball
- Indoor Championships
- All ages
- 2026
- FIVB Rules 2025-2028
- Scorers
From the FIVB Rules 2025-2028 (Rules 19, 27.2.1.1 and 28.2) and the 2026 VA Indoor Handbook.
Registering Liberos: a team may designate up to two Liberos from the players on the scoresheet. Liberos are recorded in the special lines reserved for them, and you record their names and numbers before the match. At the Junior, Youth and Club Championships, Liberos designated at the start of the match stay Liberos for the entire match, and the coach can change them only between matches. At the Schools Cup, up to two Liberos are nominated per set on the rotation slip, and teams may play without a Libero in any set.
Recording replacements: Libero replacements are not substitutions, so they do not count towards the substitution limit. They are unlimited, but there must be a completed rally between two Libero replacements. Replacements are recorded on the Libero control sheet (or the electronic scoresheet). The FIVB rules give this to the assistant scorer, who prepares the Libero control sheet before the match, records the details of Libero replacements and re-designations, and notifies the referees of any fault in a Libero replacement by using the buzzer. At the Junior Championships the assistant scorer is optional for the duty team.
Who may replace whom: the regular replacement player may replace and be replaced by either Libero, and the Acting Libero can only be replaced by the regular replacement player for that position or by the second Libero. Replacements must happen through the Libero Replacement Zone, while the ball is out of play and before the whistle for service. At the start of a set, the Libero cannot enter until the 2nd referee has checked the line-up.
Illegal replacement: noticed before the next rally, it is corrected and the team is sanctioned for delay. Noticed after the service hit, the consequences are the same as an illegal substitution.
Re-designation: if the only Libero becomes unable to play, the coach may re-designate another player (not the replacement player and not on court) as Libero for the rest of the match. The number of the re-designated Libero must be recorded in the remarks section of the scoresheet and on the Libero control sheet.
Updated 24 Oct 2026