Which dismissals are credited to the bowler, and how do I record a retired batter?
Rule- UK
- MCC Laws of Cricket
- 2017 Code 4th Edition
- Club cricket
- All ages
- 2026
- Scorers
Not credited to the bowler (the Laws say "the bowler does not get credit for the wicket"):
- Run out (Law 38.6)
- Obstructing the field (Law 37.6)
- Hit the ball twice (Law 34.5)
- Timed out (Law 40.2)
The other dismissals (bowled, caught, LBW, stumped and hit wicket) count in the bowler's wickets.
Retirements (Law 25.4)
- A batter who retires through illness, injury or another unavoidable cause can resume. If they don't, record them as "Retired - not out".
- A batter who retires for any other reason can resume only with the opposing captain's consent. If they don't, record them as "Retired - out".
- A retired batter can only resume at the fall of a wicket or the retirement of another batter.
Junior and some club formats make batters retire at a set score; follow the competition playing conditions on how those are recorded (for example, the ECB's 2026 Under 13 Club T20 recorded them as "retired not out" and didn't count them as wickets lost).
Added 21 Oct 2026