When do I record a fielder's choice?
Rule- Australia
- Baseball Australia
- CABS
- Club baseball
- Scoring accreditation
- 2020
- Scorers
A fielder's choice is the act of a fielder who handles a fair grounder and, instead of throwing to first to put out the batter-runner, throws to another base to try to put out a preceding runner. Scorers also use the term for a batter-runner's extra bases when the fielder tries to put out a preceding runner, for a runner's advance (other than by stolen base or error) while a fielder tries to put out another runner, and for an advance made solely because of the defence's indifference.
Under rule 9.05(b), a fielder's choice is recorded on the batter when:
- a runner is forced out by a batted ball, or would have been forced out except for a fielding error;
- a forced runner fails to touch the base and is out on appeal;
- an infielder handles the ball and puts out a preceding runner (not forced) who is trying to advance or return;
- a fielder's attempt to put out a preceding runner fails and, in the scorer's judgment, the batter could have been put out at first (a mere feint or look toward another base does not count);
- a runner is out for interference with a fielder attempting to field a batted ball, unless the batter-runner would still have been safe.
Write FC followed by the fielder's position number in the 1st base section of the batter's square, in pencil. The batter gets a plate appearance and an at bat, not a hit.
Added 24 Oct 2026