What must I do when a pitcher is about to become ineligible, and what is the penalty?
Rule- Canada
- Baseball Canada
- Official scoring
- Scorekeeping
- Championships
- 11U to Men's
- 2026
- Scorekeepers
The 2026 Rules & Regulations for Baseball Canada Championships (Section 4.4) say that when a pitcher is about to become ineligible, all individuals, including scorekeepers and the opposing team's coaches, must raise this point and prevent the pitcher from becoming ineligible by advising the pitcher's Head Coach or Manager.
Penalty for any pitch count violation: ejection of the team's Head Coach or Manager, a financial penalty, and an automatic one-game suspension. If a violation is discovered at the end of a game, the Head Coach or Manager is suspended for one game. Beginning in 2026, at the 19U Women's, Women's, Canada Cup, 18U, 22U and Men's levels, a pitch count violation does not result in a forfeit of the game.
Suspended games: the scorekeepers record all pitches thrown in the pitching log and the required rest applies immediately. Pitches thrown when the game resumes are recorded on the day they are thrown. A game is suspended when the Baseball Canada Technical Officer declares it and advises teams to leave the park; a delay (teams stay at the field) has no impact on pitching rules.
Added 25 Oct 2026