How do I rule when the ball hits a player, or the striker holds up for fear of hitting the opponent?
Rule- South Africa
- Squash South Africa
- World Squash Singles Rules 2025
- Referees
- Markers
- All ages
- 2026
- Officials
Ball hits the non-striker on its way to the front wall (Rule 9.1), stop play:
- Return wouldn't have been good: non-striker wins the rally.
- Going directly to the front wall, first attempt, striker hadn't turned: stroke to the striker.
- Had hit or would have hit another wall first, striker hadn't turned: let, or stroke to the striker if it would have been a winning return.
- Striker hadn't turned but was making a further attempt: let.
- Striker had turned: stroke to the non-striker, unless the non-striker deliberately moved to intercept the ball (then stroke to the striker).
Ball hits a player on its way back from the front wall (Rule 9.2):
- Hits the non-striker before the striker has attempted a shot, no interference: striker wins the rally, unless the striker's position caused it (let).
- Hits the non-striker after one or more attempts: let if the striker could have made a good return, otherwise the non-striker wins the rally.
- Hits the striker with no interference: non-striker wins the rally.
Striker holds up rather than hit the opponent (front-wall interference, Rule 8.11):
- Ball would have hit the non-striker on a direct path to the front wall: stroke, unless the striker had turned or was making a further attempt (then let).
- Would have hit the non-striker then a side wall, or a side wall then the non-striker: let, or stroke if it would have been a winning return.
- Wouldn't have hit the non-striker: apply the general interference rules.
If a striker hits the opponent with the ball, always consider whether it was deliberate or dangerous.
Added 21 Oct 2026