How do I decide between a let, a stroke and no let?
Rule- South Africa
- Squash South Africa
- World Squash Singles Rules 2025
- Referees
- Markers
- All ages
- 2026
- Officials
After a reasonable follow-through, each player must make every effort to give the opponent a fair view of the ball, access to it, room for a reasonable swing and freedom to hit to any part of the front wall. Normally only the striker may request a let ("Let, please", without undue delay); a request for a let includes a request for a stroke. If you're unsure why a player is asking, ask them.
Work through the general tests in World Squash Singles Rule 8.6:
- Was there interference, or reasonable fear of injury? No: No let.
- Could the striker have made a good return? No: No let.
- Did the striker play on past the interference before asking? Yes: No let.
- Was it minimal (didn't stop them seeing and reaching the ball)? Yes: No let.
- Was the opponent making every effort to avoid it? No: Stroke to the striker.
- Would the striker have hit a winning return? Yes: Stroke.
- Otherwise (genuine interference, opponent trying to clear, good return possible): Yes, let.
Other points:
- A non-striker may ask for a let for lack of access before the ball reaches the front wall.
- If the striker hits the ball and the opponent then asks for a let, but the ball goes down or out, the opponent wins the rally.
- Announce the decision loudly enough for the players, marker and spectators. You may explain it.
Added 22 Oct 2026