When do I blow the whistle, and when is the ball dead?
Rule- Australia
- World Rugby
- Community rugby
- World Rugby Laws 2026
- All ages
- 2026
- Referees
Under Law 6.8 you blow the whistle:
- To start and end each half.
- To stop play (you can do so at any time).
- To indicate a score or a touch down.
- To caution or send off an offender, and a second time when the penalty or penalty try is awarded.
- When the ball becomes dead, other than after a failed conversion kick.
- When the ball becomes unplayable.
- When a penalty, free-kick or scrum is awarded.
- When it would be dangerous to let play continue, or when you suspect a player is seriously injured.
You deem the ball dead (Law 6.9) when it is in touch or touch in-goal (but not when a quick throw is permissible), is grounded in in-goal, a conversion has been attempted, a try, penalty or dropped goal has been scored, the ball or ball-carrier touches the dead-ball line or anything beyond it, or the ball hits anything above the playing area.
If the ball or ball-carrier touches you and neither team gains an advantage, play continues. If either team gains an advantage in the field of play, a scrum is awarded to the team that last played the ball.
Added 24 Oct 2026