How do I handle line call appeals?
Rule- Canada
- Pickleball Canada
- Officiating
- Sanctioned events
- Open age
- 2026
- Referees
Only rally-ending shots can be appealed, and any player may appeal. The appeal must be made before the ball is hit to make the next serve. For a match-ending shot, it must be made before the scoresheet is initialled. Before appealing, a player may ask an opponent's opinion on a call the player is responsible for. After appealing or asking, that player and their partner lose the chance to make the line call, except to override in the opponent's favour.
Your options:
- You may overrule any line call by a player or line judge on appeal, and must overrule if you saw the ball land "in". Overruling a player's "out" call is a fault against that player or team. If you overrule a line judge's "out" call as "in", the rally is replayed unless the benefiting side concedes it.
- Without line judges, make the call if you clearly saw where the ball landed.
- If you cannot make the call without line judges, the player's call stands (or the opponent's, if they were asked and made a definitive call). If neither players nor you can make a call, the ball is "in".
- With line judges, if you cannot make the call, the line judge's call stands. If line judges and referee cannot make a call, replay the rally.
- If a line judge shows the "blocked/blinded" signal, make the call immediately if you clearly saw where the ball landed. Otherwise canvass the other officiating team members.
Source: 2026 Official Rulebook, Section 19, https://pickleballcanada.org/wp-content/uploads/2026/03/2026-Official-Rulebook-EN.pdf
Added 25 Oct 2026