What can I wear and use on the field?
Rule- USA
- USA Ultimate
- College Division
- College students
- D-I and D-III
- Official Rules of Ultimate
- 2026-27 rules
- 2027 college eligibility
- 2026-27 season
- Players
Under section 5 of the 2026-2027 Official Rules of Ultimate:
- Disc: sanctioned games must use a USA Ultimate-approved disc appropriate for the level of play.
- Clothing: any soft clothing that doesn't endanger others or give an unfair advantage. You must be distinguishable from the other team; matching uniforms and numbered jerseys are recommended for tournaments, and events can set uniform rules.
- Cleats: no metal baseball cleats, track spikes, or worn or broken studs with sharp edges.
- Braces and casts: allowed, but any hard or sharp parts that pose a meaningful risk to others must be covered and padded.
- Gloves: tacky gloves are legal.
- No electronics to players: team members can't use amplifiers or electronic devices to communicate with players on the field (medical devices are exempt). Sideline players and coaches may message each other.
- You can't use clothing or equipment to help a catch or block (for example, throwing a hat at the disc). Offense doing this is a turnover.
Your clothing, shoes and accessories count as part of you, so contact with them is contact with you.
Added 21 Oct 2026