How many home runs can we hit, and what happens after the limit?
Rule- USA
- USA Softball
- Adult slow pitch
- Men's, women's and coed
- Championship play
- 2026 rules
- Players
Under Rule 5, Section 8, men's, women's and coed slow pitch limit over-the-fence home runs per team per game:
| Class | Limit |
|---|---|
| Class AA | 12 |
| Class A | 10 |
| Coed Open | 8 |
| Men's Class B | 7 |
| Industrial | 6 |
| Men's, Women's and Coed Class C; Men's Masters 35, 40, 45-over | 5 |
| Church | 4 |
| Men's, Women's and Coed Class D | 3 |
| Class E/Rec | 1 |
Over the limit: the ball is dead, the batter is out, and no runners advance.
- Every ball hit over the fence counts toward the limit, whether or not runs score.
- A fly ball a fielder touches before it clears the fence is a four-base award, not a home run, and doesn't count toward the limit.
- On a legal over-the-fence home run or four-base award, the batter and all runners score and don't have to run the bases.
Local leagues using USA Softball rules may set a different limit.
Added 21 Oct 2026