If a penalty stroke is awarded as time runs out, do we still take it?
Rule- USA
- NFHS
- NFHS rules
- High school (grades 9-12)
- Varsity
- Field hockey
- 2026 rules
- Players
Yes, in most cases. Under NFHS Rule 11-2-7 (revised for 2025), if a penalty stroke is awarded at the end of the game, play continues so the stroke can be completed, unless a goal from the stroke couldn't affect the outcome of the game. This matches the end-of-game procedure for penalty corners.
Since 2024, if time expires just before an official would otherwise have made a decision (for example, while holding the whistle to allow an advantage), the official may still award a penalty corner or penalty stroke immediately after the quarter ends (Rule 2-1-7).
Added 21 Oct 2026