What do I need to know to play open (senior) indoor volleyball in South Africa under the FIVB 2025-2028 rules? Scoring, rotations and positions, serving, hits, the net, back-row attacks, substitutions, the libero and misconduct cards.
Under the FIVB Official Volleyball Rules 2025-2028, which apply in South Africa through Volleyball South Africa as FIVB's member federation:
Equipment basics: the net is 2.43 m high for men and 2.24 m for women, measured at the centre of the court. A team may have up to 12 players on the score sheet; in FIVB, World and Official senior competitions, up to 14.
Line-up (Rule 7.3): there must always be six players per team in play. Before each set, the coach hands in a line-up sheet. It fixes the rotational order, which must be kept for the whole set.
Positions (Rule 7.4): front row 4 (left), 3 (centre), 2 (right); back row 5 (left), 6 (centre), 1 (right, the server).
At the moment of the serve:
After the serve, everyone may move anywhere on their court and in the free zone.
Positional fault (Rule 7.5): if the receiving team is out of position at the service hit, the opponent gets a point and service, and positions are corrected. If the server makes a fault at the moment of the hit, the serving fault counts first.
Rotation (Rule 7.6 and 7.7): when you win the serve back, rotate one position clockwise (2 goes to 1 to serve, 1 goes to 6, and so on). Serving out of order is a rotational fault: the opponent gets a point and the serve, the order is corrected, and any points your team scored from the moment of the fault are cancelled, if the scorer can pinpoint when it happened.
Order (Rule 12.1 and 12.2): the toss decides who serves first in sets 1 and 5. Other sets start with the team that did not serve first in the previous set. Players serve in the order on the line-up sheet. If your team wins the rally, the same server serves again. If you win the serve back, you rotate first, and the player moving from front-right to back-right serves.
Executing the serve (Rule 12.4):
Screening (Rule 12.5): your team may not hide the server or the flight of the ball from the receivers by waving arms, jumping, moving sideways or standing grouped. Players of the serving team must not raise their hands above their heads during the serve until the ball has passed beyond the net.
Serving faults (Rule 12.6) lose the serve to the opponent: serving out of order, an illegal serve, or a ball that touches a team-mate, fails to cross the net through the crossing space, goes out or passes over a screen.
Opponents may not block a serve, and may not attack it when it is in the front zone and entirely above the net.
Three hits (Rule 9.1): a team gets a maximum of three hits to return the ball, not counting a block touch. A fourth hit is the fault of "four hits". A player may not hit the ball twice in a row, except after a block or on the team's first hit (below).
What's legal (Rule 9.2):
Simultaneous contacts:
Faults (Rule 9.3): four hits; an assisted hit (using a team-mate or an object for support to reach the ball, although a team-mate may hold you back from committing a fault); a catch (the ball doesn't rebound); and a double contact (one player hits the ball twice in a row, or it touches several body parts in succession, outside the first-hit exception).
Net contact (Rule 11.3 and 11.4):
Reaching over (Rule 11.1): a blocker may touch the ball beyond the net if they don't interfere with the opponent's play before the opponent's attack hit. After an attack hit, your hand may follow through over the net as long as the first contact was in your own space.
Centre line (Rule 11.2):
Yes, with limits (Rule 13.2). An attack hit is any action that sends the ball towards the opponent, except a serve or a block.
Attack-hit faults (Rule 13.3) include:
Tipping is allowed, as long as the ball is cleanly hit and not caught or thrown. An attack hit is "completed" when the ball fully crosses the vertical plane of the net or is touched by an opponent.
Who can block (Rule 14.1): only front-row players may complete a block, and part of the body must be higher than the top of the net when they touch the ball. A back-row player or libero who completes a block, or takes part in a completed block, commits a fault. A libero may not even attempt a block.
Block and team hits (Rule 14.4): in indoor volleyball, a block contact does not count as a team hit. After a block touch, your team still has three hits to return the ball, and the blocker may make the first of them.
Other block rules:
Limits (Rule 15.1 and 15.6):
How to substitute (Rule 15.10):
Exceptional substitution (Rule 15.7): if an injured, ill, expelled or disqualified player can't be replaced legally, any player not on court (except a libero or their replacement player) may come on, beyond the normal limits. An injured player replaced this way can't return in that match.
Illegal substitution (Rule 15.9): if play has restarted after an illegal substitution, the opponent gets a point and service, the substitution is corrected, and any points your team scored since the fault are cancelled.
Designation (Rule 19.1): a team may name up to two liberos from its players on the score sheet, recorded on the special libero lines. Only one libero may be on court at a time. The libero wears a uniform of a different dominant colour from the rest of the team, numbered like everyone else.
The libero may:
The libero may not:
Libero sets: if the libero makes an overhand finger pass from inside the front zone, a team-mate may not complete an attack hit on it while the ball is entirely above the net. If the libero does the same from behind the front zone, the ball can be attacked freely.
Libero replacements (Rule 19.3.2):
If the libero is injured or expelled: a team with two liberos uses the second one. A team with only one may re-designate any player who is not on court at that moment (except the regular replacement player) as libero for the rest of the match.
Minor misconduct (Rule 21.1) isn't sanctioned. The 1st referee gives a verbal warning through the game captain first, then a yellow card. A yellow card is a formal warning: it is recorded on the score sheet but has no immediate consequence.
Misconduct sanctions (Rule 21.3):
| Offence | First time | Second time | Third time |
|---|---|---|---|
| Rude conduct (against good manners) | Penalty: red card, point and service to the opponent | Expulsion | Disqualification |
| Offensive conduct (insulting words or gestures, contempt) | Expulsion: red and yellow cards held together | Disqualification | n/a |
| Aggression (physical attack, or threatened aggression) | Disqualification: red and yellow cards shown separately | n/a | n/a |
Delays (Rule 16), such as slow substitutions, prolonging an interruption, an illegal substitution request or a repeated improper request, are team sanctions: