Do I have to wear eye protection?
Rule- South Africa
- Squash South Africa
- World Squash Singles Rules 2025
- League squash
- Open
- 2026
- Players
Under the World Squash Singles Rules (Appendix 4):
- Protective eyewear is mandatory for all doubles and junior events sanctioned by the World Squash Federation.
- For everyone else it is recommended: World Squash recommends all players wear eyewear made to an appropriate national standard, properly over the eyes at all times during play, including the warm-up, whether social, league or tournament.
- It's the player's responsibility to make sure the eyewear is fit for purpose. World Squash publishes a list of certified eyewear at worldsquash.sport/eyewear.
If your glasses or eyewear are damaged or a contact lens comes out, you get up to 2 minutes to sort it out (Rule 7.3).
An event's own competition rules can also make eyewear compulsory.
Updated 21 Oct 2026