Do I get any extra relief if I play from a wheelchair or other wheeled mobility device?
Rule- Wheeled mobility devices
- South Africa
- The R&A
- Golf RSA
- Rules of Golf 2023 edition
- Rule 25
- Adaptive golf
- All ages
- 2026
- Players
Yes, in two situations (wheeled devices only, not canes or crutches):
| Situation | Standard Rule | With a wheeled mobility device |
|---|---|---|
| Lateral relief from a red penalty area or for an unplayable ball | Drop within 2 club-lengths | Drop within 4 club-lengths |
| Unplayable ball in a bunker, dropping back-on-the-line outside the bunker | 2 penalty strokes | 1 penalty stroke |
The other relief options (stroke and distance, back-on-the-line, and the in-bunker options) are unchanged, each for one penalty stroke.
Source: Rules of Golf (2023), Rules 25.4m and 25.4n.
Added 22 Oct 2026