What high school soccer rules do I need to know as a varsity player (grades 9-12)? Game length, equipment and uniforms, substitutions, cards, injuries and concussions, and the 2026-27 penalty kick changes.
Under NFHS Rule 7:
Shin guards are required. They must meet the NOCSAE standard, with the NOCSAE seal and height range stamped on the guard.
Jewelry: not permitted, even if taped. The exceptions:
Head coverings:
Casts, splints and braces:
Other items:
Under NFHS Rule 4:
Re-entry: under NFHS rules, substituted players may re-enter an unlimited number of times.
Either team may substitute an unlimited number of players:
Either team may also substitute, if the substitute checked in before play stopped:
Throw-ins: the team in possession may substitute. The other team may substitute only if the team in possession is also substituting.
Entering: wait to be beckoned onto the field by the referee, except when subbing between periods.
Under NFHS rules, a cautioned player must leave the field.
Common reasons for a caution include:
Under NFHS Rule 12, a player is ejected (red card) for:
Effect on your team: after an ejection during play, your team plays short for the rest of the game. If you're ejected at halftime, your team doesn't have to play short.
Any further suspension, such as missing the next game, is set by your state association.
Under NFHS rules, an injured player must leave the field if a coach or health care professional is beckoned onto the field to attend to them. This includes goalkeepers.
If the injury could be a concussion, the concussion rule applies: you can't return without clearance from an appropriate health care professional.
Under NFHS rules, a player who shows signs, symptoms or behaviors consistent with a concussion must be immediately removed from the game. They can't return until cleared by an appropriate health care professional.
The CDC's HEADS UP guidance adds that an athlete with a suspected concussion should stay out for the rest of that day and until a health care provider clears them.
NFHS revised Rule 14 for 2026-27, so encroachment (entering the area early) on a penalty kick is penalized only if it has a clear impact on the play.
| Who encroached with impact | Kick scores | Kick misses or is saved |
|---|---|---|
| Defending team | Goal counts (never penalized) | Kick is retaken |
| Attacking team | Goal disallowed, kick retaken | Indirect free kick to the defense |
Goalkeepers: a goalkeeper who encroaches with impact gets a warning for the first offense in a game, and a caution for each one after that.
Kickers: once you've completed your approach, feinting a kick at the ball is unsporting conduct and gets a caution every time.
Yes, within limits. NFHS's 2026-27 points of emphasis say:
Under the NFHS lightning guidelines:
If a game is suspended and can't be finished, it counts as an official game once one half has been played, unless your state association sets something different.