Does my score count if I don't finish all 18 holes?
Rule- South Africa
- Golf RSA
- Handicaps Network Africa
- World Handicap System
- Rules of Handicapping 2024
- All ages
- 2026
- Players
It can, if you played enough holes and stopped for a valid reason:
- 18-hole score: you must play at least 10 holes. The holes you didn't play are filled in using your expected score (a statistical value based on your Handicap Index), and an 18-hole Score Differential is produced.
- 9-hole score: all 9 holes must be played.
- Fewer than 9 holes: the score doesn't count.
Valid reasons include fading light or weather that stops play, injury or illness, a match ending before the last hole, and holes closed by the Committee.
Invalid reasons include weather that doesn't stop play, skipping a hole you usually score badly on, and walking off to avoid posting a high (or low) score. A score from an invalid reason isn't acceptable, and if the Handicap Committee decides you were trying to gain an unfair advantage it may post a penalty score instead.
If you start a hole but don't hole out, you record the most likely score (capped at net double bogey).
Source: Rules of Handicapping (2024), Rules 2.2, 3.2 and 3.3.
Added 22 Oct 2026