Do 9-hole rounds count for my handicap?
Rule- South Africa
- Golf RSA
- Handicaps Network Africa
- World Handicap System
- Rules of Handicapping 2024
- All ages
- 2026
- Players
Yes. A 9-hole score counts if you play all 9 holes in an authorised format, with at least one other person, over 9 holes that have a current Course Rating and Slope Rating.
How it's used once you have a Handicap Index:
- A 9-hole Score Differential is worked out from your score and the 9-hole ratings (with half of the day's PCC adjustment).
- It is then combined with your expected score for the other 9 holes, based on your Handicap Index, to produce an 18-hole Score Differential. You don't need a second 9-hole round to pair it with.
- If you play fewer than 9 holes, the score doesn't count.
For a 9-hole competition, your Course Handicap is based on half your Handicap Index and the 9-hole ratings.
Source: Rules of Handicapping (2024), Rules 2.2b, 5.1b and 6.1b.
Updated 22 Oct 2026