For golfers of all ages playing club golf in Canada under the 2023 Rules of Golf (Golf Canada, with clarifications to July 2026). Covers penalty levels, 14 clubs, pace of play, free relief, penalty areas, lost balls, unplayable balls, scorecards and rulings.
The 2023 Rules of Golf (Rule 1.3c) have three main penalty levels, and neither you nor the Committee can vary them:
A penalty also applies when your caddie breaches a Rule, or when someone acts at your request or with your authority. It also applies if you see someone about to do something to your ball or equipment that you know would breach the Rules and you do not take reasonable steps to stop it.
Under Rule 4.1b of the 2023 Rules of Golf you must not start a round with more than 14 clubs or have more than 14 during the round. The limit counts all clubs carried by or for you, but not parts of a broken club carried at the start of the round. If you start with fewer than 14, you may add clubs up to 14.
When you become aware of the breach, you must take the excess club or clubs out of play before your next stroke, using the Rule 4.1c(1) procedure (clearly indicating each club is out of play). If you started with more than 14 you choose which to take out; if you added clubs during the round, the added ones come out.
Penalty: it is applied at the end of the hole being played (or the hole just completed, if you notice between holes).
Under Rule 5.6 of the 2023 Rules of Golf:
Under Rule 14.3b of the 2023 Rules of Golf, you must drop in the right way:
If the ball is dropped in a wrong way, you must drop again, with no limit on the number of times. A wrong drop does not count towards the two drops required before placing a ball. If you instead play from where it came to rest, you get one penalty stroke if you played from the relief area, or the general penalty if you played from outside it.
If a ball dropped in the right way comes to rest in the relief area, you have completed taking relief and play it as it lies. If it comes to rest outside the relief area, you follow the drop-again and place procedure in Rule 14.3c(2).
Abnormal course conditions are animal holes, ground under repair, immovable obstructions and temporary water. Under Rule 16.1 of the 2023 Rules of Golf, for a ball in the general area:
Free relief is not allowed when your ball is in a penalty area (your only relief there is under Rule 17), when the condition is out of bounds, when playing the ball as it lies is clearly unreasonable because of something you cannot get free relief from (such as a ball in a bush), or when interference exists only because you chose a clearly unreasonable club, stance, swing or direction of play. Being close enough to distract you is not interference. Relief from a movable obstruction is separate and is under Rule 15.2.
Where relief is allowed, a ball in a bunker or on the putting green has its own procedures in Rules 16.1c and 16.1d.
Yes, but only in the general area (Rule 16.3 of the 2023 Rules of Golf). You take free relief by dropping the original or another ball in a relief area:
A ball is embedded only if it is in its own pitch-mark made by your previous stroke and part of the ball is below the level of the ground. If you cannot tell whether it is in its own pitch-mark or another ball's, you may treat it as embedded if that is a reasonable conclusion from the available information. A ball is not embedded if it sits down in grass with no part below ground level, was stepped into the ground, was driven straight into the ground without becoming airborne, or was dropped in taking relief.
No relief applies if the ball is embedded in sand in a part of the general area not cut to fairway height or less, or if playing the ball as it lies is clearly unreasonable because of something you do not get free relief from (such as a bush). A Local Rule may limit relief to areas cut to fairway height or less. If your ball is embedded on the putting green, you may mark, lift and clean it, repair the damage and replace it.
Under Rule 17.1 of the 2023 Rules of Golf, you may play the ball as it lies without penalty, under the same Rules as the general area, or take penalty relief for one penalty stroke. The relief also applies if the ball is known or virtually certain to be in the penalty area but has not been found.
Options for one penalty stroke (Rule 17.1d):
Yellow penalty areas have options 1 and 2 only. An exception applies if the Committee has marked a no play zone in the penalty area: you must take relief from it (Rule 17.1e).
Under Rule 18.2 of the 2023 Rules of Golf, you take stroke-and-distance relief: add one penalty stroke and play the original or another ball from where your previous stroke was made.
Exception: if it is known or virtually certain what happened to the ball (for example it is in a penalty area, in an abnormal course condition, or was moved by an outside influence), you may use the relief that applies to that situation instead.
Under Rule 18.3 of the 2023 Rules of Golf, you may play a provisional ball to save time when your ball might be lost outside a penalty area or might be out of bounds. This includes when the original ball has not been found and identified yet, or might be lost in a penalty area but also somewhere else on the course.
You must announce it before you play. Use the word "provisional" or otherwise clearly indicate you are playing under Rule 18.3. Saying only "I'm playing another ball" or "I'm playing again" is not enough. If you do not announce it, the ball you play is your ball in play under penalty of stroke and distance (Rule 18.1). If no one is nearby to hear you, you may play the provisional ball and then tell someone when you can.
A provisional ball is played under penalty of stroke and distance, from where your previous stroke was made. It is different from playing two balls when unsure of a ruling (Rule 20.1c).
Under Rule 19.2 of the 2023 Rules of Golf, for a ball in the general area or on the putting green you may declare it unplayable and take relief for one penalty stroke using any one of three options:
For back-on-the-line and lateral relief you must know the spot of the original ball. Rule 19.3 has separate options for a ball in a bunker.
Do not hold up play (Rule 20.1a). If a referee or the Committee is not available in a reasonable time, decide what to do and play on, protecting your rights as follows.
Stroke play (Rule 20.1c):
Match play (Rule 20.1b): you and your opponent may agree how to decide the issue, and that agreement is conclusive even if it turns out to be wrong, unless you agreed to ignore a Rule or penalty you knew applied. If you cannot agree, or a referee is assigned, ask for a ruling. If no referee or Committee is available, tell your opponent you will seek a later ruling. Playing two balls is not allowed in match play.
Under Rule 3.3b of the 2023 Rules of Golf (stroke play):
Your marker enters the scores and certifies them at the end of the round. You must check them, make sure the marker certifies them, certify them yourself and promptly return the card to the Committee. You may not change a hole score the marker entered without the marker's agreement or the Committee's approval. Breaching these requirements means disqualification. You are not responsible for adding up the scores or showing your handicap on the card.