What happens if I arrive late for my starting time, or start early?
Rule- Australia
- R&A
- Rules of Golf
- Club golf
- 2023
- Players
You must start at the starting time set by the Committee, and not before it. The time is exact: 9 am means 9:00:00 am. You must be ready to play at the starting point at that time.
Breaching this Rule normally means disqualification, with three exceptions:
- If you arrive ready to play no more than five minutes late, you get the general penalty on your first hole.
- If you start no more than five minutes early, you get the general penalty on your first hole.
- If the Committee decides exceptional circumstances prevented a timely start, there is no breach and no penalty.
In stroke play the general penalty is two strokes. (Rule 5.3a)
Added 24 Oct 2026