Can I play the ball above shoulder height indoors?
Rule- England
- England Hockey
- FIH Rules of Indoor Hockey
- Indoor hockey
- All ages
- 2026/27
- Players
No. Under the FIH Rules of Indoor Hockey (Rule 9.7), you must not play the ball with any part of your stick when it's above shoulder height.
The exception is for defenders, who may use the stick to stop or deflect a shot at goal at any height:
- A defender who stops or deflects a shot above the shoulder isn't penalised just because the stick is moving towards the ball.
- If the defender genuinely hits the ball and that prevents a goal, a penalty stroke is awarded.
- If the shot would have missed the goal, any use of the stick above the shoulder is penalised with a penalty corner.
- If dangerous play follows a legitimate stop or deflection, a penalty corner is awarded.
Added 21 Oct 2026