Is there a height limit on the ball?
Rule- England
- England Football
- Walking football
- FA Walking Football Laws
- February 2025 laws
- 2025
- Players
- All ages
Yes. Under Law 9 of The FA's Walking Football Laws (February 2025), every match must have a height restriction. It can't be lower than the crossbar or higher than 2 metres.
If the ball goes above the limit:
- it's out of play, and the other team gets an indirect free kick from where the offence happened
- if the goalkeeper causes it from inside their penalty area, the indirect free kick is taken 3m from the penalty area line, at the point nearest the offence
- if it goes over the limit from a goalkeeper's save or block, the other team gets a kick-in or roll-in from the touchline, level with where it happened
Goals are 1.2m to 2m high, so the limit is never below the height of the goal.
Updated 21 Oct 2026