How many pushes can I take while holding the ball?
Rule- Australia
- Basketball Australia
- Wheelchair basketball
- IWBF
- Classification
- Open age
- 2024 rules
- Players
Wheelchair basketball has a "three pushes" travelling rule. While holding the ball you may move in any direction, but:
- The number of pushes while holding the ball must not exceed 2.
- Pivot movements count as part of the dribble and are limited to 2 consecutive pushes without dribbling the ball.
- Braking a wheel without backward or forward movement of the hand(s) is not a push.
Breaking the rule is a violation.
A dribble starts when you push on your large wheels and dribble the ball at the same time, or take one or two pushes with the ball resting on your lap (not between your knees) or held in your hand, and then dribble. You may repeat that sequence as often as you wish.
Source: IWBF Official Wheelchair Basketball Rules 2024, Art. 24 and 25.
Added 24 Oct 2026