What are the rules for Senior club and league badminton in South Africa under the 2027 Laws? The new 3x15 scoring, intervals, serving, doubles order, faults, lets, advice and misconduct.
BWF members voted on 25 April 2026 to replace 21-point games with the 3x15 scoring system, in force from 4 January 2027. Under Law 7 of the 2027 Laws of Badminton:
Before 4 January 2027 the 2025 Laws apply: games to 21, a 2-point lead needed from 20-all, and the 30th point wins at 29-all.
A competition may arrange a different match format under the BWF's alternative scoring laws, in which case its entry conditions say so.
Under the 2027 BWF Laws of Badminton (Laws 8 and 16.2), in force from 4 January 2027:
Change of ends
Intervals
Otherwise play must be continuous. You can't leave the court outside the intervals without the umpire's permission.
Before 4 January 2027 (21-point games), the change of ends in the third game and the 60-second interval were at 11 points.
Under Law 9 of the BWF Laws of Badminton, a correct serve needs all of these:
The serve starts with the first forward movement of the racket head. The server must not serve before the receiver is ready, but a receiver who tries to return it is treated as ready.
Some events use the BWF's alternative service law instead of the 1.15 m rule: the whole shuttle below the server's waist (level with the lowest rib) and the racket shaft and head pointing downwards at contact.
Under Law 10 of the BWF Laws of Badminton, it depends on the server's score in that game:
| Server's score | Serve from and receive in |
|---|---|
| 0 or even (0, 2, 4...) | Right service courts |
| Odd (1, 3, 5...) | Left service courts |
Under Law 11 of the BWF Laws of Badminton:
Which court
Scoring and serving
Order of serve within a game passes: initial server (from the right court), then the initial receiver's partner, then the initial server's partner, then the initial receiver, then the initial server, and so on. Nobody may serve or receive out of turn or receive two serves in a row in the same game (except after a service court error or a fault for misconduct).
Next game: either player of the winning side may serve first, and either player of the losing side may receive first.
During the serve, partners can stand anywhere in their own court as long as they don't block the opposing server's or receiver's view. After the serve is returned, either player on each side can hit the shuttle.
Under Law 13 of the BWF Laws of Badminton, it's a fault if, in play, the shuttle:
On the serve, it's also a fault if the shuttle is caught on top of the net, is caught in the net after passing over it, or is hit by the receiver's partner.
A shuttle that hits the net or post and starts falling on the striker's side is no longer in play.
Under Law 13.4 of the BWF Laws of Badminton, it's a fault if, while the shuttle is in play, you:
It's also a fault for flagrant, repeated or persistent misconduct under Law 16.
Under Law 14 of the BWF Laws of Badminton, a "let" is called by the umpire, or by a player if there's no umpire. It's a let if:
On a let, play since the last serve doesn't count, and the player who served last serves again.
Note the difference on the serve: a serve that's caught on top of the net, or caught in the net after crossing it, is a fault, not a let.
Under the BWF Laws of Badminton:
Under Law 16.5 of the BWF Laws of Badminton:
If a coach disrupts play or distracts the opposing side, the umpire calls a let (Law 14.2.5).
Under Law 16 of the BWF Laws of Badminton, a player must not:
Where there's an umpire, the penalties are:
| Step | Penalty | Card |
|---|---|---|
| First offence | Warning | Yellow |
| Offence after a warning, or a flagrant offence | Fault (the rally goes to your opponents) | Red |
| Referee decides to disqualify | Disqualification from the match | Black |
After a red card the umpire must report you straight away to the referee, who can disqualify you. (Card procedure from the BWF Instructions to Technical Officials.)
The umpire is the sole judge of delay. At BWF level, a phone or other electronic device ringing on or near the court, or being used to communicate during a match, is treated as misconduct.