Does my child need an expensive tech suit?
Rule- USA
- USA Swimming
- 10 and under
- Age group swimming
- 2026 rules
- Parents
No. In fact 12 and under athletes may not wear a technical suit at any sanctioned, approved or observed meet (Article 102.8.1F). The only exceptions are Junior Nationals, the U.S. Open, National Championships and Olympic Trials.
A technical suit is:
- any suit with bonded or taped seams, whatever the fabric or shape, or
- any suit with woven fabric that extends past the hips.
Allowed: a woven-fabric suit with sewn seams that doesn't go below the hips, or a knit-fabric suit with sewn seams that doesn't go below the knees. USA Swimming publishes a list of approved 12 and under suits.
Other swimwear rules: one suit only, no more than two caps, and goggles are allowed. For modesty or privacy, age group swimmers may wear one set of garments under their suit (205.10).
Added 21 Oct 2026