What format does M9 use, and is it played on the full ice?
Rule- Québec
- Canada
- Hockey Québec
- Minor hockey
- M9
- Ages 7-8
- 2025-26
- Parents
M9 is played in restricted space (half-ice, "demi-glace"), not on the full ice. Hockey Québec says full-ice hockey is not suited to the physical and psychological development of children under nine, and that a smaller playing area suited to their abilities is better for them.
- All minor hockey associations and organizations must follow the M9 program as set out in Hockey Québec's operations guide, which sets the detailed on-ice rules such as the exact playing area.
- In single-letter classes (M9 to Junior), all regular players may play any position, including goalie, provided they have full equipment.
Source: Hockey Québec administrative regulations 2025-26, articles 5.1.1 and 6.1, and Hockey Québec's "Matchs en espace restreint (M7/M9)" page.
Updated 25 Oct 2026