When must helmets be worn in hurling and camogie?
Rule- Hurling
- Camogie
- Northern Ireland
- GAA
- Ulster GAA
- Go Games
- Under 7 to Under 12
- Gaelic football
- Hurling
- Camogie
- 2026
- Parents
Always, in every game and every training session, at every age.
Hurling (GAA Official Guide, Part II, Rule 4.2(i)): in all hurling games and practice sessions, each player must wear a helmet with a facial guard that meets IS:355 (or a replacement standard set by the National Standards Authority of Ireland). The helmet must not be modified from its original manufactured state in any circumstances. If a hurler suffers a head injury while wearing a helmet that does not meet the standard, or has been modified or altered, they are not covered by the GAA Player Injury Fund.
Camogie (Camogie Association Official Playing Rules 2024-2027, Rule 7.2): in all camogie games and training sessions, each player must wear an NSAI IS:355 helmet with facial guard, again unmodified. A referee first cautions a player who refuses, and then deals with continued refusal as dissent.
The GAA has warned hurling and camogie players about dangerous counterfeit helmets on sale, and the Camogie Association advises checking that all faceguard bars are secure and undamaged before every session.
Updated 21 Oct 2026