Can a medical person help a downed runner without a disqualification?
Rule- USA
- NFHS
- High school
- Grades 9-12 (ages 14-18)
- NFHS rules
- Track and field
- 2027 season
- Officials
They can evaluate the runner, but not help them along the course. Under Rule 4-6-5 (2026), an appropriate health care professional designated by the games committee may evaluate a downed competitor on the course without disqualification, provided no assistance is given in progressing along the course.
From the 2026 NFHS interpretation (Rules 3-2-3, 4-6-5, 8-6-1):
| Medical official's action | Ruling |
|---|---|
| Walks alongside the athlete while talking to them | Legal |
| Helps the athlete to their feet and judges they can finish unassisted | Legal |
| Helps the athlete up and walks them toward the finish | Illegal (assistance) |
Updated 21 Oct 2026