Can I officiate if I coach one of the athletes, or compete at the same meet?
Rule- South Africa
- Athletics South Africa
- World Athletics rules
- WA Technical Rules 2026
- Track and field
- Technical officials
- All ages
- 2026/27
- Officials
- Coaching conflict (ASA Rule 15.6): you may not work as a technical official at an event if you're involved as a coach for one of the participants. You must recuse yourself, or the meeting manager will remove you.
- Competing (ASA Rule 17.7): technical delegates, referees and officials may not compete in events where they are on duty.
- Medical staff on duty may not compete either (ASA Rule 18.4).
The meeting manager has authority to remove from duty any official who isn't following the rules, and can draw on a pool of reserve officials.
Added 22 Oct 2026