Can our club or school team post photos and videos of under-18 players, and what does POPIA require? Parental consent, telling parents, new uses, removal requests, keeping photos safe, and penalties under POPIA and the 2025 regulations.
Yes, when a player can be identified.
The main provisions of POPIA came into force on 1 July 2020, and all processing had to comply by 30 June 2021 (Proclamation R21 of 2020; s114(1)).
The Act does not apply to purely personal or household use, such as a parent's family photos (s6(1)(a)).
Sources: POPIA (Act 4 of 2013) ss 1, 6, 34-35, 114; Proclamation R21, Government Gazette 43461 (22 June 2020).
In almost all cases, yes: the prior consent of a parent or guardian.
Section 34 of POPIA prohibits processing personal information of a child (anyone under 18). Section 35(1) lists the only general exceptions. Processing is allowed if it is:
Posting match photos or highlights on a club website or social media is publishing ("dissemination") and counts as processing (s1). Of the exceptions above, only prior consent of a competent person will normally fit. Without it, the club would need the Information Regulator's authorisation under section 35(2).
Source: POPIA (Act 4 of 2013) ss 1, 34-35.
POPIA says consent for a child's personal information must come from a competent person: "any person who is legally competent to consent to any action or decision being taken in respect of any matter concerning a child" (s1). Under the Children's Act (Act 38 of 2005, s18(3)(c)), a child's guardian (usually a parent) is the person who gives or refuses any consent required by law for the child.
A player under 18 is a "child" under POPIA: a natural person under 18 who is not legally competent to take decisions about themselves without the assistance of a competent person (s1). So a 16 or 17-year-old's own agreement is not enough on its own; you need the prior consent of a parent or guardian (s35(1)(a)).
Players' own posts: POPIA also allows processing of information that the child has deliberately made public with the consent of a competent person (s35(1)(e)). The Information Regulator gives the example of a child's information published on social media with a competent person's consent.
Sources: POPIA (Act 4 of 2013) ss 1, 35; Children's Act 38 of 2005 s18; Information Regulator, Guidance Note on Processing of Personal Information of Children (2021).
Under POPIA, consent is "any voluntary, specific and informed expression of will" giving permission for the processing (s1). For a child's information it must also be given before the processing starts (s35(1)(a)).
In practice that means:
In writing? POPIA does not prescribe a form for consent. But the club bears the burden of proving that consent was given (s11(2)(a)), so keep a record of each consent: who gave it, for which child, which uses, and when.
Consent can be withdrawn at any time; this doesn't make earlier processing unlawful (s11(2)(b)).
Source: POPIA (Act 4 of 2013) ss 1, 11, 18, 35.
Section 18 requires the club to take reasonably practicable steps to make sure the data subject knows:
When: before collection if collecting directly, otherwise before or as soon as reasonably practicable after collection (s18(2)). Once told, you don't need to repeat it for later photos collected for the same purpose (s18(3)).
The 2025 regulations add that, when collecting personal information, the club must tell the data subject about their right to object under section 11(3) (regulation 2.4).
Sources: POPIA (Act 4 of 2013) s18; POPIA Regulations as amended in 2025, regulation 2.4.
Only if the new use is compatible with the purpose the photos were collected for, or another exception applies.
Because the photos are of children, the new use also needs its own section 35(1) ground, normally the prior consent of a competent person (s34-35). If the original consent covered only club match reports, ask parents again before using the photos in a sponsor's advert or on fundraising material.
Source: POPIA (Act 4 of 2013) ss 13, 15, 34-35.
Withdrawing consent: a competent person may withdraw consent at any time (s11(2)(b)). Processing done before the withdrawal stays lawful, but where consent was the club's basis for using the child's photos, it has no consent for using them from then on. Without consent or another section 35(1) ground, section 34 prohibits processing a child's personal information.
Requests to delete: a data subject can ask the club to correct or delete personal information that is inaccurate, irrelevant, excessive, out of date, incomplete, misleading or obtained unlawfully, or to destroy a record it is no longer authorised to keep (s24(1)). Under the 2025 regulations:
Objections: where processing relies on section 11(1)(d)-(f) (protecting the data subject's legitimate interest, a public body's public law duty, or the legitimate interests of the club or a third party), a data subject may object on reasonable grounds relating to their particular situation, unless legislation provides for the processing. The objection is free of charge, on a form substantially similar to Form 1. Once an objection is made, the club may no longer process that information (s11(3)-(4)).
Sources: POPIA (Act 4 of 2013) ss 11, 24, 34-35; POPIA Regulations as amended in 2025, regulations 2-3.
No longer than is necessary for the purpose you collected them for (s14(1)), unless:
Photos may be kept longer for historical, statistical or research purposes (for example a club archive) if the club has appropriate safeguards against them being used for anything else (s14(2)).
Once the club is no longer authorised to keep them, it must destroy, delete or de-identify them as soon as reasonably practicable, in a way that prevents them being reconstructed (s14(4)-(5)). A data subject can also ask for a record the club is no longer authorised to keep to be destroyed or deleted (s24(1)(b)).
Source: POPIA (Act 4 of 2013) ss 14, 24.
Security (s19): the club must take appropriate, reasonable technical and organisational measures to prevent loss, damage or unauthorised destruction of photos, and unlawful access to them. That means it must:
Security compromise (s22): if there are reasonable grounds to believe someone unauthorised has accessed or acquired the personal information (a hacked account, a lost unlocked phone with player photos), the club must notify:
Notice must be given as soon as reasonably possible, in writing (by post, email, a prominent notice on the club's website, the news media, or as the Regulator directs). It must describe the possible consequences, what the club is doing about it, what the recipient can do to protect themselves, and, if known, who accessed the information.
Source: POPIA (Act 4 of 2013) ss 19, 22.
The club's own match photos, team sheets and posts are not journalism or household use, so the full Act, including the rules on children's information in sections 34 and 35, applies to them.
Source: POPIA (Act 4 of 2013) ss 6-7, 34-35.
Source: POPIA (Act 4 of 2013) ss 1, 8, 20, 21, 55, 56.
Breaching any of POPIA's conditions for lawful processing (including posting a child's photo without a lawful basis) is an "interference with the protection of personal information" (s73).
Sources: POPIA (Act 4 of 2013) ss 73-75, 95, 99, 103, 107, 109; POPIA Regulations as amended in 2025, regulation 7.