When is a linesperson allowed to stop play?
Rule- Canada
- Hockey Canada
- Playing Rules 2026-28
- Linespersons
- Officiating
- All ages
- 2026-27
- Officials
Rule 5.3 (a) of the Hockey Canada Playing Rules 2026-2028 authorizes linespersons to stop play when:
- an off-side situation arises;
- an icing the puck situation arises;
- there has been premature entry into the face-off circle;
- the puck goes outside the playing area;
- the puck is interfered with by an ineligible person;
- the puck has been batted with the hand from one player to a teammate and it is obvious the referee has not seen it;
- the puck has been struck with a high stick and it is obvious the referee has not seen it;
- there are too many players on the ice (if it is a delayed penalty, play is stopped when the offending team gains possession and control of the puck);
- the goal has been displaced from its normal position and the referee has not observed it;
- there has been a premature substitution of a goaltender;
- the referee is injured or accidentally leaves the ice and cannot perform their duties;
- a player has clearly sustained a serious injury and the referee has not seen it.
Updated 25 Oct 2026