How is the playing conditions calculation (PCC) applied?
Rule- South Africa
- Golf RSA
- Handicaps Network Africa
- World Handicap System
- Rules of Handicapping 2024
- All ages
- 2026
- Handicap committees
- Clubs
The PCC is calculated automatically by the handicap system; the committee doesn't set it by hand. Key points:
- It compares the scores submitted on a course that day with expected scoring patterns, and produces an adjustment of −1.0, 0, +1.0, +2.0 or +3.0, applied as a whole number to the Score Differentials of all players that day.
- It needs at least 8 acceptable scores, counting only players with a Handicap Index of 36.0 or below. With fewer than 8, the PCC is 0.
- Scores scaled up because holes weren't played (incomplete rounds) aren't included. Complete 9-hole scores are doubled for inclusion, and a 9-hole Score Differential uses half the PCC adjustment.
- It is normally done once a day. A separate PCC for part of the day or a particular competition may be warranted, for example when the weather varies extremely between two parts of the day.
- Scores submitted after the day aren't included in the calculation, but the day's PCC is still applied to them, and out-of-sequence scores are slotted into the record by date.
Source: Rules of Handicapping (2024), Rules 4.3, 5.1 and 5.6 (with Clarifications 5.6/1 and 5.6/2).
Updated 22 Oct 2026