Does a score count if the player was disqualified from the competition?
Rule- South Africa
- Golf RSA
- Handicaps Network Africa
- World Handicap System
- Rules of Handicapping 2024
- All ages
- 2026
- Handicap committees
- Clubs
It depends on why they were disqualified.
- Disqualified for a Rules of Golf breach that gave no significant scoring advantage: the score should stay acceptable for handicap purposes.
- Disqualified for any other breach of the Rules of Golf: the score is not acceptable.
The final decision is at the Committee's discretion, based on the circumstances.
In general (social) play, a score generally isn't acceptable if the player breached a Rule and didn't apply the correct penalty, or deliberately ignored a Rule. It can still be acceptable if the player used a Model Local Rule that wasn't in force, such as the alternative to stroke and distance, or breached one that was, such as a ban on distance-measuring devices.
Source: Rules of Handicapping (2024), Rule 2.1b.
Updated 22 Oct 2026