What happens if a club plays an ineligible player?
Rule- South Africa
- PSL
- Betway Premiership
- NSL Handbook
- Professional football
- Senior
- 2026/27
- Fans
Under NSL Handbook Rule 58.2, if an ineligible player takes part in a match, which includes simply being on the team sheet or the substitutes' bench at any time, the club that fielded them:
- forfeits the match, and
- is fined at least R100,000
The player can also be sanctioned.
An opponent who suspects a player is ineligible must lodge a written objection with the referee and the opposing captain at least 30 minutes before kick-off to protest at the match (Rule 51.3). A complaint about a player's registration can also be laid within 40 days of the close of the registration period in which the player was registered (Rule 52.2).
Added 22 Oct 2026