Who is eligible to play for the Springboks?
Rule- South Africa
- SA Rugby
- Springboks
- Nations Championship
- Test rugby
- World Rugby laws
- All ages
- 2026
- Fans
Under World Rugby Regulation 8, a player can play for South Africa's senior team if they have a genuine, close, credible and established link with South Africa through one of these:
- they were born in South Africa; or
- one parent or grandparent was born in South Africa; or
- they have been registered exclusively with a rugby union or body in South Africa for the 60 months (five years) immediately before playing; or
- they have completed ten years of cumulative residence in South Africa before playing.
A player who has already played senior international rugby for another country is not eligible unless World Rugby approves a one-off birthright transfer (born in South Africa, or a parent or grandparent was, and at least three years since their last match for the other country).
Updated 22 Oct 2026