Can players ask the umpire to go upstairs?
Rule- Australia
- ICC
- Cricket Australia
- DRS
- Men's Test cricket
- Playing Conditions Oct 2026
- 2026/27
- Fans
No. Apart from requesting a Player Review, players may not appeal to the on-field umpires to use the Umpire Review. A breach may constitute dissent, and the player may face disciplinary action under the ICC Code of Conduct for Players and Player Support Personnel.
Signals from the dressing room must not be given to help a captain or batters decide on a Player Review, and the umpires may decline a request if they believe input came from anyone other than the players on the field.
Source: ICC Men's Test Match Playing Conditions (effective from October 2026), Appendix D, paragraphs 2 and 3.2.3.
Added 24 Oct 2026