Do I need public liability insurance for my event?
Rule- South Africa
- SASREA
- Act 2 of 2010
- SAPS
- Event safety
- Sports events
- All ages
- 2010
- Event organisers
Yes. Under s25 the controlling body, event organiser or stadium/venue owner must make sure public liability insurance, as prescribed, is in place for the event.
- The insurance must come from an insurer registered or authorised under section 7 of the Short-term Insurance Act, 1998 or section 7 of the Long-term Insurance Act, 1998.
- Insurance is one of the two things you must have before you organise any event at all (s5(1)): you must also have submitted the event for risk categorisation (s6).
- Organising an event without meeting s5(1) is an offence carrying a fine and/or up to 20 years' imprisonment (s44).
Added 21 Oct 2026