When must a batter retire?
Rule- Perth and Peel, WA
- WA Cricket
- MJCC Stage 2
- Year 6-7 Boys
- Year 8-9 Girls
- MCC Laws
- 2026/27
- Coaches
Batters must not retire before they have faced their allotted balls, and must retire immediately on reaching the limit (not at the end of the over). Wides and no balls count towards the ball limit (Stage 2 Match Day Rules 5.2).
| Match | Players in team | Batter retires after |
|---|---|---|
| 20 overs (T20) | any | 20 balls |
| 30 overs | 9 or fewer | 30 balls |
| 30 overs | 10 or more | 25 balls |
Retired batters are recorded as Retired Not Out and return later in the order they retired (see the batting rotation question).
Added 22 Oct 2026