How many overs must and can each player bowl in a 30-over match?
Rule- Perth and Peel, WA
- WA Cricket
- MJCC Stage 2
- Year 6-7 Boys
- Year 8-9 Girls
- MCC Laws
- 2026/27
- Coaches
Stage 2 Match Day Rules 6.3:
- Minimum: every player, including the wicketkeepers, must bowl at least 2 overs.
- Maximum: 5 overs per bowler. Coaches must make sure different players get the chance to bowl 5 overs.
- Year 6 boys: no player may bowl more than 3 overs until all players other than the first wicketkeeper have bowled at least 2 overs.
- Year 7 boys and Year 8-9 girls: no player other than the designated second wicketkeeper may bowl more than 2 overs until all players other than the first wicketkeeper have bowled at least 2 overs. The second wicketkeeper may bowl up to 3 overs before taking over the gloves.
Bowlers should bowl a roughly equal number of overs per match across the season.
Cricket Australia's junior pace bowling workload guidelines are a separate recommendation for pace bowlers and also apply to training and tournaments.
Added 22 Oct 2026