Who can be a spotter and what must a spotter do?
Rule- Canada
- Cheer Canada
- All Star cheer
- Safety rules
- IASF 2025-28
- 2026-27
- Coaches
Under the IASF Cheer Rules 2025-28, a spotter's primary responsibility is to prevent injuries by protecting the head, neck, back and shoulder area of a top person during a stunt, pyramid or toss. All required spotters must be members of your own team and trained in proper spotting techniques.
A spotter:
- typically stands to the side or back of the stunt, pyramid or toss
- must be standing on the performing surface and attentive to the stunt
- must not be doing anything that could prevent spotting (for example holding a sign)
- must be able to touch the base of the stunt, but does not have to be in direct contact
- cannot stand with their torso under a stunt
- may grab the base's wrists or arms or the top person's legs or ankles, or may not touch the stunt at all
- may not have both hands under the sole of the top person's foot or under the bases' hands (if a spotter's hand is under the foot, it must be their front hand)
- cannot also be counted as a base at the same time. If only one person is under a top person's foot, that person is a base, so in a two-leg stunt one base cannot also be the required spotter.
Source: https://www.iasfworlds.net/wp-content/uploads/2024/11/iasf_rules_cheer_25-28_final.pdf (glossary and general rule 12)
Added 25 Oct 2026