Does a club have to report vilification or discrimination it knows about?
Rule- Australia
- AFL
- Community football
- Vilification policy
- Peek Rule
- Policy Handbook 2026
- All ages
- 2026
- Club committees
Yes. A club, football official or player has an obligation to report, under Section 23.1, conduct that is reasonably likely to be vilification or discrimination under Section 10. Failing to report it without reasonable cause is itself a breach of the Handbook.
They are not taken to have breached the reporting obligation if reporting would have been a breach of any applicable law.
Source: Handbook (February 2026), Section 23.1(f).
Added 24 Oct 2026